2- دیوار چین:
4- ماچو پیچو:
8- معابد باگان پاگودا:
9- معبد کارناک:
10- تئوتیهواکان
لباس زنان ایرانی در نگاه تصویر
![]()
\
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
ایرانیان از بیش از 10 هزار سال پیش دارای تمدن بودهاند. از این رو، ریشهی بسیاری از دستاوردهای بشر را در این تمدن میتوان یافت. برای مثال، نخستین ابزار ریسندگی و بافندگی در غار کمربند، نزدیک بهشهر، یافت شده است که به 7 هزار سال پیش از میلاد مسیح بازمیگردد. به علاوه، در قدیمیترین بخشهای شهر باستانی شوش، که در خوزستان قرار دارد، سوزنهای سوراخدار پیدا شده است. چاپ شده بر روی مهر هخامنشی - محل نگهداری موزه لوور فرانسه پوشش زنان ایرانیان از دیرباز به پاکدامنی اهمیت میدادند و زنان ایرانی پوشیده با چادر یا پوششهای دیگری که بخشهایی از موها را میپوشاند و تنه را در بر میگرفت، در میان مردان ظاهر میشدند. در یک مهر سنگی استوانهای که از دورهی هخامنشی برجای مانده و اکنون در موزهی لوور فرانسه نگهداری میشود، شاهزادهی ایرانی و ندیمههایش دیده می شود که شاهزاده چادر و ندیمهها سرپوش دارند. در طرحی که روی سنگی در ارگیلی ترکیه نقش بسته است، زن ایرانی باپوشش چادر و سوار بر اسب دیده میشود. حتی سرپوشهای پارچهای دورهی هخامنشی از زیر برفهای منطقهی پازریک روسیه پیدا شده است. (یادآوری میشود، سرزمینهایی که نام بردیم، بخشی از امپراطوری پهناور پارسها بودند.)
گلدوزی
نقش زدن بر پارچه و لباس از دیرباز در ایران مرسوم بود. در تابوت سنگی اسکندر که در موزهی استامبول نگهداری میشود، ایرانیان شلوارهایی با پارچههای زیبا پوشیدهاند که طرح دار و گاهی نقشهایی از گلها دارند. گلدوزی در دورهی صفویه به شکوفایی رسید به نحوی که هنرمندان روم شرقی (امپراتوری بیزانس) طرحهای ایرانی را بر لباسهای فاخر نقش میزدند. حتی ریشهی عنصرهای اصلی گلدوزی امروزی نیز به ایران بازمیگردد که از راه کشورهای ساحل دریای مدیترانه به ایتالیا و اسپانیا رفته و بعدها در سرزمینهای دیگر مورد توجه قرار گرفته است.
شوالیه ساسانی
تابلو تاریخی آن سه خرمند: طرحی از سه مغ زردشتی که برای شست و شو و معطر کردن عیسی مسیح(ع) دعوت شده یودند. این تصویر موراییک، بر دیوار کلیسای سنت اپالینار در شهر راون ایتالیا نقش بسته است.
|
کوه اتشین رامهرمز تا چشمه قیر و خون اژدها
تشکوه یا کوه آتشین رامهرمز از عجائب طبیعی ایران در رامهرمز میباشد که در فهرست میراث ملی نیز ثبت شده است. این کوه در جاده رامهرمز به سمت رود زرد و در مسیر خدیجه و ماماتین بعد از روستای گنبد لران، قرار دارد و از گذشتههای دور تا کنون شبانه روز میسوزد، از قدیم مردم محلی به این کوه "تشکوه" میگویند. به گفتهی کارشناسان زمین شناسی دلیل شعله ور شدن آتش کوه، گوگرد موجود در زمین و متصاعد شدن گاز طبیعی از عمق زمین به سطح است. گازهای هیدرکربوری از لایه های مختلف زمین عبور می کنند و از هر درز و شکافی در سطح زمین به بیرون شعله ور میشوند به طوری که در شب، نور سوختن این گاز بیشتر دیده میشود. در مجاورت تشکوه به دلیل وجود گاز متصاعد شده در هوا نمی توان آتش دیگری روشن کرد.
شهر رامهُرمُز در استان خوزستان و شهرستان رامهرمز قرار گرفتهاست. دهخدا آوردهاست: رامهرمز شهری از بناهای هرمز پادشاه ساسانی است در حوالی شوشتر، که در قدیم به آن «سمنگان» میگفتهاند که آن را ساده کرده، «رامز» "ramez «و منسوب به آن جا را «رامزی»»ramezi" میگویند. چون هرمز پادشاه وقت را آشفتگی در دماغ پدید آمد او را از مقر سلطنتی خود استخر بدان شهر آوردند و در آنجا شفا یافت پس آنجا را رام هرمز گفتند
رامهرمز در کنار شوش و شوشتر، دیگر شهر خوزستان میباشد که طبق نظر تاریخدانان در دورهای پایتخت ایران بودهاست. یاقوت حموی میگوید که رامهرمز متشکل از دو کلمه رام (shahr) و هرمز (نام یکی از خسروان ساسانی) بودهاست. برخی میگویند رامهرمز نامی کوتاه شده از رامهرمزاردشیر بوده و این شهری است نام دار در خوزستان و عامه مردم خوزستان این شهر را رامز یا به گویش الوار مجاور که «ا» را به «و» تبدیل میکنند roomez گویند. برخی نیز گفتهاند به دلیل بنا شدن شهر رامهرمز در دوره هرمز ساسانی نام این شهر رامهرمز شدهاست.
در جغرافیای تاریخی قدمت خوزستان را بیش از ۱۰۰۰۰ سال میدانند و پیدایش قدیمیترین تمدن بشری در شوش و منطقه (انشان) یا (آنزان) ایذه کنونی مشخص گردیده و در دوران هخامنشیان و اشکانیان و ساسانیان نه تنها بر عظمت منطقه افزوده گشت بلکه شهرهایی نیز در آن دوران ایجاد شده که بدون شک رامهرمز یکی از آن شهرهابودهاست. ویرانههای «اسک» بین راه رامهرمز و ارجان در راه بهبهان و ویرانههای طاق نصرت به جای مانده از دوره ساسانی در شهر رامهرمز، گذشته پرشکوه تاریخی آن را نشان میدهد. در قرن ۴ هـ. ق رامهرمز به سبب کرم ابریشمی که در آن به عمل میآمد و به دیگر نقاط صادر میشد شهرت جهانی داشت کتابخانه فرقه معتزله دراین شهر بودهاست.
چشمه قیر
چشمه های قیر رامهرمز (ماماتین)
منطقه ماماتین در ۲۵ کیلومتری شمال شرق رامهرمز، بستر میراث و ثروتی چند هزار سالست. خون سیاه اژدهایی که به باور اساطیری مردم رامهرمز در جنگ با اسفندیار رویین تن به هلاکت رسید، هنوز از چشمه های قیر ماماتین می جوشد. بررسی لوح هایی که درتخت جمشید به دست آمده نشون می ده هخامنشیان از این چشمه های قیر ظروف خود را می ساختن. ده چشمه قیر با مصالحی مثل قلوه سنگ و ملات ساروج در دو طرف یک مسیل کم آب قرار دارن. آب که با نفت ترکیب شده از چشمه های سیاه رنگ می جوشه و با آب رودخانه ای به نام رود زرد رامهرمز ترکیب می شه و در نهایت وقتی از غلظت نفت و قیرش کم شد به زمین های کشاورزی می رسه. ایرانیان از خون اژدها یا همان قیر جوشیده از زمین برای ساختن بناهای تاریخی و ظروف استفاده می کردن. کشف این ظروف ساخته شده از قیر در تپه چغامیش دزفول مربوط به هزاره چهارم قبل از میلاد مسیح نشون می ده که قیر در بعضی از بناهای تاریخی عیلامی هم کاربرد داشته
نام این کوه باستانی پردیس یا پَدری یا کوه پردیس (padri)، کوهی است در حومهٔ شهرستان جم از توابع استان بوشهر که در نیمهراه سیراف به جم و در نیمه های راه بندر کنگان به فیروز آباد شیراز قرار دارد .
قبل از هر چیزی لازم به توضیح است که داستانها و روایتهای غیر علمی و گاها علمی در مورد این کوه و خواص درمانی ان و جادو که در مورد این کوه وجود دارد هنوز ثابت نشده است و بعضا ارزش علمی و باستان شناسی ندارد اما قابل توجه و جالب است.
قله این کوه ( گفته می شود) نزدیک ترین نقطه فلات ایران به خورشید است، چون بالاترین ارتفاع در نزدیکی خط استوا است.
پوزپَدری در جم از نقاط دیدنی جغرافیای تاریخی ایران میباشد. پدری احتمالاً از کلمهٔ پَد + ری یا پادری بهمعنای محافظ شهر سلطنتی میباشد. پاد حفاظتکننده و ری و راگا و راگس نیز شهر سلطنتی معنا میدهد. از جمله نامهای زیبای دیگرِ کوههای جم میتوان به تل چگاسه اشاره کرد که امروزه بام جم خوانده میشود. گاث یا گات یا گاثه در ادبیات کهن ایرانی بهمعنای سرود میباشد. گاس همان لغت پهلوی «گاه» است که به سین ختم میشده بهمعنی تخت و سریر، و مراد «مملکت السّریر» است که دولتی مستقل بود و در قفقاز شمالی و مقابلهٔ آن با «زنگ» و مترادف بودن با روم مناسب است. در پارسی باستان گاثو بهمعنی جا و مکان و تخت آمده، در اوستا گاتو بهمعنی جا و تخت، در پهلوی گاس، در هندی باستان (سنسکریت) گاتو آمدهاست. ذیل «گاه» با این همه به گمان نگارنده چگاثه از چکاد یا چکاث و چگاث و چگاس ساخته شدهاست بهمعنای قله یا بلندی و تَل نیز بهمعنای تپه میباشد و رویهمرفته تل چگاسه بهمعنای تپهٔ بلند است
تحقیقات باستان شناسی
پژوهشها نشان میدهد در کوههای مشرف بر ناحیهٔ جم، دیوارهای صیقلزدهشدهٔ بزرگی در نقاط گوناگون با زاویههایی خاص وجود دارد که افسانهها و روایات قومیِ جم در لهجهٔ محلی آن را «چرم آینه» میخوانند. به گفتهٔ بزرگسالان ناحیهٔ جم، آنها قطعههای کوچکی از شیشهٔ سیاه را در زیر این «چرم آینه»ها مییافتهاند که فرضیهٔ پادشاهیِ جم در این ناحیه را قویتر میکند.
مجسمههای «جمشید جم» و «غار آدم» در نزدیکی کوه پَدری، بهدلیل فعالیتهای شرکتهای نفتی و گازی در عسلویه در معرض خطر قرار دارند.
هرچند که پیشینهٔ روستاهای چاهه و دره پلنگی، که در شمال کوه قرار دارند، بهدرستی روشن نیست، ولی نشانههایی از غارنشینی و وجود فسیلهایبسیار قدیمی در منطقه دیده شدهاست.
جغرافیا
این منطقه با قرارگیری در ارتفاع ۷۰۰متری از سطح دریا و در نزدیکی خلیج فارس، آبوهوای مطلوبی جهت پرورش گیاهان و درختان فراهم آوردهاست. اختلاف دمای هوا با کنار ساحل خلیج فارس، که در برخی از روزهای سال تا ۱۰ درج سانتیگراد میرسد، و همچنین رطوبت ملایم آن، این منطقه را به یکی از خوشآبوهواترین مناطق جنوب ایران تبدیل کردهاست.
نکات قابل توجهی دیگری که در این کوه باستانی وجود دارد :
1. برخی می گویند قله این کوه نزدیک ترین نقطه زمین !! یا فلات ایران به خورشید است چون بالاترین ارتفاع در نزدیکی خط استواست . البته هنوز ثابت نشده است
2. بقایای آتشکده باستانی که در قله کوه مشاهده می شود - که البته هنوز مورد تحقیق باستانشناسان قرار نگرفته است . داستانهایی نیز در مورد غسل دادن پادشاه کیانیان جمشید جم در مورد ان ذکر می شود که هنوز در علم باستانشناسی اثبات نشده است.
3. مغناطیس فوق العاده قوی کوه زبانزد است و اگر در فاصله 50 تا 100 متری کوه یعنی تقریبا انتهایی ترین نقطه مشخص اسفالت با ماشین توقف کنی و ترمز دستی را بخوابانید ، ماشین بجای سر پائینی به نرمی بهسمت کوه کشیده می شود که البته همین مغناطیس برای رانندگان نا آشنا بسیار دردسر ساز بوده و تا کنون تعداد زیادی از خودروها بی اختیار با کوه تصادف کرده اند .
4. پوشش گیاهی منطقه نوعی خار بیابانی گرمسیری منحصر به فرد است که خواص دارویی فراوان دارد و عسلحاصله از منطقه تماما" پیشخرید چند کارخانه داروسازی بزرگ جهان است یکی از ترکیبات اصلی مسکن Advilکه یکی از بهترین قرصهای شناخته شده برای ناراحتی های اعصاب و دردهای میگرنی است از همین عسل تهیه می شود .
5. این منطقه خرمای ویژه نیز تولید می کند که به نام خرمای خصه معروف است و کاملا در شیره خود غرق می شود یعنی یک کاسه آن ظرف سه ساعت پر از شیره می شود و اندازه این خرما اندازه آلبالو بود و به جهت همانخواص دارویی منطقه تماما" برای ساخت قندهای رژیمی برای بیماران دیابتی صادر می شود، نکته جالب دیگر رویش درخت زیتون در دامنه شمالی کوه حد فاصل شهرستان جم تا روستاهای چاهه و دره پلنگی می باشد که در آب و هوای آن منطقه بسیار بعید می نمود .
فعلا" سندی برای قدمت چاهه و دره پلنگی وجود ندارد ولی علائم مشهودی از غار نشینی مشاهده ، و فسیل هایمختلفی در این منطقه به وفور پیدا شده است .
6. در لایه های زیرین این کوه معدن عظیمی از آب خنک و فوق العاده سالم وجود دارد ، آن هم در اطراف عسلویه !
مردم چاهه و جم ، کوه پردیس را فوق العاده مقدس و محترم می شمارند ، و به استناد علائم موجود در آتشکده احتمالایکی از اولین مکانهایی بوده که نفت در آن سوزانده شده است .
با افتتاح جاده فیروز آباد به عسلویه توسط پتروشیمی ، رفتن به این منطقه خیلی میسر تر و راحت تر شده است . پتروشیمی با تاسیس سه شهرک بزرگ در این منطقه اقدام به تاسیس فرودگاه جم نموده و چهارشنبه هر هفته یک پرواز به مقصد جم انجام می شود که امکان بسیار خوبی برای سفر به این منطقه اعجاب انگیز است .
تحقیق و پژوهش از پویا منصفی تهرانی
|
۱۳بنای مذهبی شگفتانگیز از سراسر دنیا |
مذهب، همواره جایگاه ارزشمندی در میان اقوام و ملتهای گوناگون داشته است. از قدیمالایام، مردم برای برپایی مراسم مذهبی و برای عبادت ، بناهای باشکوهی میساختند. ساخت بناهای ویژه و زیبا به عنوان محل عبادت، به دین و مذهب خاصی اختصاص ندارد و در تمام ادیان و کشورهای گوناگون در تمام طول تاریخ، وجود داشته است. در این مقاله با ۱۳ بنای مذهبی شگفتانگیز و باشکوه از سراسر دنیا آشنا میشویم. این سیزده بنای مذهبی، قارهها، دورههای زمانی گوناگون و ادیان مذاهب متفاوتی را شامل میشوند و به لحاظ ظاهری هیچ کدام با دیگری شباهت ندارند. هر کدام به لحاظ معماری و تزیینات، کاملا منحصربهفرد هستند؛ از یک معبد بودایی در تایلند با حکاکیهای بینظیر گرفته تا کلیسایی در فنلاند که در گرانیت کندهکاری شده است. در این مقاله با این سیزده بنای مذهبی و شگفتانگیز از سراسر دنیا آشنا میشویم. Marble Mountains، جنوب شهر دانانگ (Danang)، ویتنام
کلیسای Temppeliaukio، هلسینکی، فنلاند
دو برادر در سال ۱۹۶۹ این کلیسای صخرهای را خارج از شهر بنا کردند. بنایی باشکوه و جایی برای آرامش و سکوت. این بنا از یک سازه ی گرانیتی که پیش از این وجود داشته، ساخته شده است. این کلیسای لوتران از لحاظ استفاده از عناصر طبیعی، منحصربهفرد است؛ اشعههای نور خورشید که از پنجرههای سقفی به داخل میتابد، شکافهای صخره به عنوان محراب، گنبدی مسی و دیوارهای سخت سنگی. این بنا یکی از پربازدیدترین جاذبههای گردشگری هلسینیکی است.
مون سن میشل (Mont Saint-Michel)، نورماندی، فرانسه
St. Michael’s Mount، کورنوال (Cornwall)، انگلستان این کلیسا و قلعه که بر قلهی جزیرهای صخرهای واقع شده، شباهتهای بسیاری به همتای فرانسوی خود یعنی مون سنت میشل دارد. این کلیسا نیز از طریق گذرگاههای دست ساز گرانیتی در زمان جزر دریا قابل دسترسی است. این مکان دنج و آرام، کنجکاوی هر بازدیدکنندهای را بر میانگیزد. به خصوص دربارهی داستانهایی که پیرامون تاریخچهی آن، نقل میشود. از افسانههای ذبح شدن افراد غولپیکر تا دیدن فرشتهی مقرب، سنت میشل، در این کلیسا. ایالات متحده آمریکا اسکار وایلد، این بنا را با عنوان مخوفترین سازهای که دیده، توصیف کرده است. این کلیسای مورمون و شاهکار مهندسی آن توسط Henry Grow طراحی شده است. وی با بهرهگیری از تجربیاتش در پلسازی، این سازه را طراحی کرده است. این کلیسا در سال های ۱۸۶۴ تا ۱۸۶۷ ساخته شده و گنجایش ۷۰۰۰ نفر را دارد. بزرگترین ارگ جهان در این کلیسا قرار دارد. گرچه اسکار وایلد نظر مثبتی راجع به این پرستشگاه نداشته، اما Frank Lloyd Wright آن را یکی از شاهکارهای معماری جهان توصیف کرده است. شکوه و عظمت این بنا، حیرتانگیز است.
معبد Dilwara، Mount Abu، راجستان، هند این مجموعه که بین قرنهای یازدهم تا سیزدهم میلادی ساخته شده است، از پنج معبد تشکیل شده که یکی از زیارتگاههای معروف و شناختهشدهی پیروان آیین جین (Jainism) است. معماری سادهی این بنا، بازتابی از ارزشهای صادقانه و ضد مادیگرایانهی این مذهب است. معبد Vimal Vasahi، که معروفترین آنها است، از سایر معابد چشمگیرتر است و تماما با مرمر سفید، تراشیده شده است. ستونها، سقف، کف و دیوارهای این معبد با دقت و ظرافت تمام، کندهکاری شدهاند و چشم هر بیننده را مسحور زیبایی و جزییات پیچیدهی خود میکنند. اعتقاد بر این است که ۱۵۰۰ سنگتراش و ۱۲۰۰ کارگر در مدت ۱۴ سال، این بنای باشکوه و چشمگیر را ساختهاند. Pura Tanah Lot، بالی، اندونزی Pura Tanah Lot روی صخرهای که با فاصلهی کمی از بالی واقع شده، ساخته شده است. این بنا یکی از ۷ معبد دریایی ساخته شده در کنارههای سواحل جنوب غربی است. گرچه، تنها اهالی بالی اجازهی ورود به این معبد را دارند اما گردشگران بیشماری از بیرون به تماشای آن مینشینند. این مکان، یکی از زیارتگاههای مهمی است که با اسطورهشناسی بالی، گره خورده است. در حقیقت اینجا مکانی برای پرستش خدای دریا است. این بنا در قرن شانزدهم میلادی ساخته شده و اعتقاد بر این است که مارهای دریایی سمی، از این معبد در برابر مزاحمان، حفاظت و نگهبانی میکنند.
مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی و ایاصوفیه، استانبول، ترکیه این دو بنای با شکوه که در دو طرف یک میدان واقع شدهاند، نمونههایی از میراث جاودان این شهر هستند. ایاصوفیه نمونهای از معماری بیزانس است که نزدیک به هزار سال بزرگترین کلیسای جامع جهان بود. ایاصوفیه قبل از اینکه به مسجد تبدیل شود، کلیسای رومی کاتولیک بود و اکنون نیز به موزه تبدیل شده است. ساختار و طراحی این بنا، الهامبخش ساخت مسجد سلطان احمد است که با نام مسجد آبی نیز شناخته میشود و در سال ۱۶۱۶ ساخت آن به پایان رسیده است. کاشیها و شیشههای رنگی به کار رفته در نمای داخلی بنا، آبیرنگ هستند. این مسجد به نحوی ساخته شده که گنجایش ۱۰۰۰۰ نمازگزار را داشته باشد. تئوتیئواکان (Teotihuacan)، مکزیکوسیتی، مکزیک
این مجموعه که بزرگترین معبد آیین هندو در اندونزی است از ۲۴۰ معبد تشکیل شده و جلوهای از معماری کهن آیین هندو است. این معبد در سال ۸۵۰ میلادی ساخته شده است. ویژگیهای جزیی و چشمگیر، زیبایی و شکوه معماری این بنا و ریزهکاریهای نفیس در نقشبرجستهها، این بنا را از سایر موارد مشابهش، متمایز کرده است. معبد مرکزی ۱۵۴ پا ارتفاع دارد و به خدایان، Shiva، Brahma و Vishnu اهدا شده است. این بنای مذهبی، عظمت در ابعاد و ریزبینی و دقت در جزییات را یک جا جمع کرده است.
قصر پوتالا (Potala Palace)، تبت، چین این سازه که هنوز پا بر جا است به دستور پنجمین دالایی لاما در سال ۱۶۴۵ ساخته شده و تکمیل کردن آن، بیشتر از پنجاه سال طول کشیده است. این قصر، هم محل استقرار دولت و هم اقامتگاه زمستانی دالایی لاما است. قصر سفید محل زندگی دالایی لاما است در حالی که قصر سرخ مکانی برای عبادت و تعلیم به بودائیان تبتی است. این بنا، سیزده طبقه و بیشتر از هزار تالار و اتاق دارد. این بنا به قدری دارای اهمیت و چشمگیر است که Zhou Enlai ماموان خود را برای حفاظت از آن در برابر ارتش سرخ در جریان انقلاب فرهنگی چین، فرستاد. معبد سفید یا Wat Rong Khun، استان چیانگ ری، تایلند این معبد تماما سفید، محل تلاقی هنر و مذهب است. این بنا که نام اصلی آن Wat Rong Khun است با نام معبد سفید نیز شناخته میشود. ساخت آن در سال ۱۹۹۷ آغاز شده و همچنان ادامه دارد. Chalermchai Kositpipat، هنرمند سازندهی این بنا، آموزههای مذهبی را با هنر و معماری مدرن، پیوند داده است. این بنای غیرمعمول و حیرتانگیز، تفسیر مجدد آموزههای بودا با استفاده از شیوههای مدرن است. انگکور وات (Angkor Wat)، کامبوج
یک راهب پرتغالی در قرن شانزدهم این بنا را این طور توصیف کرده است: سازهای فوق العاده که توصیف آن با قلم ممکن نیست و هیچ بنایی مشابه آن در دنیا وجود ندارد.
|